Ecotect Home
HomeAbout UsContact UsEvidenceSolabodeSystems and MaterialsNewsDownload Eco House Plans

Thomas House

Nelson

Go Back

The client’s engaged me to inspect bare sections around Atawhai, Nelson for their new house project, most were outside their budget but we found one tucked away with block basement walls already built for a home that the previous owner had abandoned. By suggesting we use the existing basement walls with a revised upper floor design, we were able to find a solution within the client’s budget. Fortunately the site and existing design also allowed for extensive views of Tasman Bay and the Haven as well as providing for excellent sunshine availability for the Passive Solar design measures intended.

The house is divided into two pavilions, simply one for bedrooms and one for living, with a linking Entry/Stairway/Landing. To achieve a thermal mass floor in the main Living wing for Passive Solar heating, a suspended supporting floor structure was required to span over the 6m width of the garage. Potius LVL floor panels were chosen as I had done several homes already with this Nelson made cost effective solution. One hundred mm of coloured concrete is poured over the Potius floor, then polished and cut into large square ‘tiles’.

We needed a low cost and sustainable cladding solution and Shadowclad texture was chosen with a stain finish for the two pavilions and a paint finish for the link walls. Proprietary aluminium flashings are used as trim to align with window lines. Colorsteel roofs are used on the sloping roofs while Butynol is applied to the flat roof over the Link. All insulation is Terralana wool blend, in the walls, mid floors and sloping skillion roof over the Living wing and in the truss roof over the bedroom wing.

 


Go Back
Solabode Home
Ecotect.co.nz © 2012 - Contact Us